5 Ağustos 2011 Cuma

BİYOLOGların Kanun ve Yönetmeliklerle Belirlenmiş Çalışma Alanları

1- Doğal Mineralli Su Üretim Tesisleri
Yönetmelik Adı: Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik
[R.G. Tarihi: 01/12/2004, sayı: 25657 (Değişik: RG-24/07/2005-25885)]
[Madde- 26 Mesul Müdür] Doğal Mineralli su tesislerinde, mesul müdür bulundurulması zorunludur.  Mesul Müdür, konuyla ilgili sağlık, gıda, biyoloji, kimya veya çevre alanında eğitim almış lisans ve ön lisans mezunlarından olur.


2- İnsani Tüketim Amaçlı Su Üreten Tesisler
Yönetmelik Adı: İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik
[R.G. Tarihi: 17.02.2005, sayı: 25730]
[Madde -35] Mesul Müdür; Su tesislerinde, devamlı olarak mesul müdür bulundurulması zorunludur. Mesul müdür, sağlık, gıda, biyoloji, kimya veya çevre alanında eğitim almış lisans ve ön lisans mezunlarından olur.
3- Hububat, Baklagiller ve Yağlı Tohumlar Lisanslı Depoları
Yönetmelik Adı: Hububat, Baklagiller ve Yağlı Tohumlar Lisanslı Depo Yönetmeliği
(R.G. Tarihi: 08.10.2005 sayı: 25960)
[Madde- 15] Bakanlıkça depoculuk lisansı verilirken aşağıdaki koşullar ve belgeler aranır:
s) Lisanslı depo işletmelerinin faaliyet ve ihtiyaçlarına uygun olarak, yeterli sayıda ziraat mühendisi, gıda mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, biyolog veya üniversitelerin tarım ürünlerinin muhafazası ya da depolanmasıyla ilgili program uygulayan yüksekokul mezunu gibi konusunda lisans veya ön lisans yapmış ya da depolama, gıda, laboratuvar ve kimya konularındaki liselerden diploma almış veya Bakanlıkça kabul edilen ilgili bakanlık ya da diğer kamu veya özel kuruluşlarca düzenlenen kursa, belli bir sertifika programına veya eğitime tabi tutularak, lisanslı depo işletmesinin iş ve faaliyetlerine ilişkin bir sertifikaya hak kazanmış, lisanslı personel, teknik personel ile diğer idari ve yardımcı personel istihdamının sağlanması.
4- Havuz Suyunda Kullanılan Yardımcı Kimyasal Maddelerin Üretimini Yapan Tesisler
Yönetmelik Adı: Havuz Suyunda Kullanılan Yardımcı Kimyasal Maddelerin Üretimine, İthalatına ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ
(R.G. Tarihi: 4 Ağustos 2010, Sayı: 27662)
[Madde- 11] Mesul müdür olarak üretim yerinde kimya mühendisi, kimyager, eczacı veya biyolog görevlendirilir.
5- Beşeri Tıbbi Ürünler İmalathaneleri
Yönetmelik Adı: Beşeri Tıbbi Ürünler İmalathaneleri Yönetmeliği
(R.G. Tarihi:  23/10/2003 sayı: 25268)
[Madde- ] Beşeri Tıbbi Ürünler İmalathaneleri, eczacılık, tıp, kimya veya biyoloji bilim dallarında en az 4 yıl süreli lisans eğitimi almış personel çalıştırmak zorundadır.
[Beşeri Tıbbi Ürün/Ürün : Hastalığı tedavi etmek ve/veya önlemek, bir teşhis yapmak veya bir fizyolojik fonksiyonu düzeltmek, düzenlemek veya değiştirmek amacıyla, insana uygulanan doğal ve/veya sentetik kaynaklı etkin madde veya maddeler kombinasyonudur.]

6- Üç Yaşından Küçük Çocukların Kullanımı İçin Hazırlanan Ürünler İle Dış Genital Organlara Haricen Uygulanmak Amacıyla Üretilmiş Kişisel Bakım Ürünlerini Üreten İş Yerleri
Yönetmelik Adı: Kozmetik Yönetmeliği
(R.G. Tarihi:  23/05/2003 sayı: 25823)
[Madde- 13] Eczacı veya kozmetik alanında en az iki yıl fiilen çalışmış olduğunu belgelemek kaydıyla kimyager, kimya mühendisi, biyolog veya mikrobiyologlar üretici tarafından sorumlu teknik eleman olarak görevlendirilebilirler.
7- Haşerelere Karşı İlaçlama İşletmeleri
Yönetmelik Adı: Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
[R.G. Tarihi: 27/01/2005, sayı: 25709 (Değişik:RG-15/10/2005-25967)]
[Madde-8] (Değişik: RG-15/10/2005-25967) İşyeri faaliyette olduğu sürece bir mesûl müdür bulunması zorunludur. Mesûl müdür sadece bir işyerinde mesûl müdürlük görevini üstlenebilir. Mesûl müdürlük için Hekim, Veteriner Hekim, Eczacı, Kimyager, Kimya Mühendisi, Ziraat Mühendisi, Biyolog, Tıbbi Teknolog, unvanına sahip veya entomoloji, toksikoloji alanında yüksek lisans veyahut çevre sağlığı ve toplum sağlığı alanında en az önlisans diplomasına sahip olunması zorunludur.
8- Kuvvetli Asit veya Baz İçeren Temizlik Ürünlerini Üreten Tesisler
Yönetmelik Adı: Kuvvetli Asit veya Baz İçeren Temizlik Ürünlerinin Üretimine, İthalatına ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliği:
 (R.G. Tarihi: 20.03.2010 sayı: 27527)
[Madde- 10] Üretim yerinde kimya veya sağlık alanında en az lisans/yüksek lisans eğitimi almış olanlar mesul müdür olarak görevlendirilir.
9-  Hava Aromatize Edici Ürünlerin Üretimine, Piyasa Gözetimine ve Denetimine ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliği
Yönetmelik Adı: Hava Aromatize Edici Ürünlerin Üretimine, Piyasa Gözetimine ve Denetimine ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliği:
(R.G. Tarihi: 15 Aralık 2009,  sayı: 27433)
[Madde– 10] Üretim yerinde kimya veya sağlık alanında en az lisans/yüksek lisans eğitimi almış olanlar mesul müdür olarak görevlendirilir.
10- Tampon, Hijyenik Ped, Göğüs Pedi, Çocuk Bezi ve Benzeri Ürünlerin Üretimini Yapan Tesisler
Yönetmelik Adı: Tampon, Hijyenik Ped, Göğüs Pedi, Çocuk Bezi ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ
(R.G. Tarihi: 17.06.2010, Sayı: 27614)
[Madde- 10] Üretim yerinde Eczacı, Kimya Mühendisi, Kimyager veya Biyolog mesul müdür olarak görevlendirilir.

11- Özel Gıda Kontrol Laboratuvarları
Yönetmelik Adı: Özel Gıda Kontrol Laboratuvarlarının Kuruluş ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik
(R.G. Tarihi: 04/09/2000 sayı: 24160)
[Madde- 11] Laboratuvarlarda bir sorumlu yönetici, her bölümde bir bölüm sorumlusu ve yeterli sayıda laboratuvar personeli veya yardımcı personel istihdamı zorunludur. Laboratuvar Personeli: Laboratuvarların faaliyet ve görev alanına uygun olarak gıda bilimi konusunda eğitim almış ziraat mühendisi ile gıda mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, biyolog, veteriner hekim veya su ürünleri konusunda lisans eğitimi almış personeldir.
12- Gıda Güvenliği ve Kalitenin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik
Yönetmelik Adı: Gıda Güvenliği ve Kalitenin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik
(R.G. Tarihi: 26.09.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27009)
[Madde- 4] a) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, gıda işletmelerinin denetim ve kontrolleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca eğitim verilerek yetkilendirilen ve adlarına kimlik kartı düzenlenen gıda kontrolörü/gıda denetçisi tarafından yapılır.
ı) Gıda Kontrolörü/Gıda Denetçisi: Gıda kontrol ve gıda denetim iş ve işlemlerini yerine getirmek üzere, en az 4 yıllık lisans eğitimi almış ziraat, gıda, kimya, su ürünleri mühendisleri, veteriner hekimler, kimyagerler, biyologlar ile gıda bilimi konusunda en az yüksek lisans yapmış diğer meslek gruplarından resmî kontrolleri yapan yetkili makam tarafından, uzmanlık alanlarında kendi görevlerini yeterince yapmak ve resmî kontrollerin aynı şekilde yürütülmesini sağlamak üzere Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca eğitim verilerek yetkilendirilmiş kişilerdir.
[Madde- 1] h) Denetim Elemanı: Denetimde görevlendirilmek üzere Bakanlığın açtığı hizmet için eğitim programını tamamlamış gıda, beslenme, eczacılık, kimya, biyoloji, veterinerlik ve tıp alanında en az lisans düzeyinde eğitim görmüş personeldir.
13- Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı
Yönetmelik Adı: Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü Kuruluş ve Görev Esaslarına Dair Yönetmelik
(R.G. Tarihi:14.01.2008 Sayı: 27110)
[Madde- 8]  a) Müdür, müdür yardımcıları ve bölüm sorumluları için; süt, gıda, zootekni, su ürünleri ve bitki koruma bölümü mezunu ziraat mühendisliği, gıda mühendisliği, kimya mühendisliği, kimya, su ürünleri mühendisliği, veteriner hekimliği, biyoloji, biyoteknoloji ve genetik dallarında en az lisans düzeyinde eğitim veren kurumlar ve bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulunca kabul edilen yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak ve müdür, müdür yardımcılarının atanması ve bölüm sorumlularının görevlendirilmesi için doktora yapanlarda üç yıl, yüksek lisans yapanlarda beş yıl, lisans eğitimi alanlarda yedi yıl laboratuvar tecrübesine sahip olmak.
b) Laboratuvarda istihdam edilecek teknik ve sağlık hizmetleri personeli için; süt, gıda, zootekni, su ürünleri ve bitki koruma bölümü mezunu ziraat mühendisliği, gıda mühendisliği, kimya mühendisliği, kimya, su ürünleri mühendisliği, veteriner hekimliği, biyoloji, biyoteknoloji, genetik ile istatistik, bilgisayar dallarında en az lisans düzeyinde eğitim veren kurumlar ve bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulunca kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak, doktora derecesi veya iki yıl laboratuvar tecrübesine sahip olmak.
14- Gıda Kontrol Laboratuvarları

Yönetmelik Adı: Kontrol Laboratuarlarının Kuruluş, Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esaslarının Belirlenmesine Dair Yönetmelik
(R. G. Tarihi : 01/10/2010 Sayı: 27716)
[Madde-8] (1) Laboratuvarlarda müdür, kalite yönetim birimi sorumlusu, her laboratuvar hizmet biriminde laboratuvar birim sorumlusu, yeterli sayıda personel ve yardımcı personel istihdamı zorunludur. Ayrıca il kontrol laboratuvarlarında müdür yardımcısı istihdam edilebilir.
a) Laboratuvarlarda faaliyet ve görev alanına giren konulara göre gıda, süt, su ürünleri, zootekni, bitki koruma, bahçe bitkileri ve tarla bitkileri bölümü mezunu ziraat mühendisi, veteriner hekim, gıda mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, su ürünleri mühendisi, balıkçılık teknolojisi mühendisi, biyolog, genetik ve biyoteknoloji, polimer mühendisi ile laboratuvarlarda faaliyet ve görev alanına giren konularda tekniker, teknisyen, laborant, teknik ve sağlık hizmetleri sınıfı personeli istihdam edilir.
15- Doğal Çiçek Soğanlarının Söküm ve Üretim Firmaları
Yönetmelik adı: Doğal Çiçek Soğanlarının Sökümü, Üretimi ve Ticaretine İlişkin Yönetmelik
(R.G. Tarihi: 24/08/2004 Sayı: 24463)
[Madde- 20] Ülkemiz florasının korunması amacıyla, doğada bulunan soğanlı çiçek neslinin tahrip edilmeden ve tüketilmeden, tohum soğan veya diğer aksamının doğadan toplanması, üretilmesi, büyütülmesi, depolanması ile yurt içi ve yurtdışı ticaretini yapmak isteyen firmaların yeterlilik alması gerekmekte olup, firmanın yeterlilik alabilmesi için;
1) Asgari 5 dekarlık doğal çiçek soğanı üretim alanına sahip olması veya kiralaması,
2) Firmanın tanıma uygun ana depoya sahip olması,
3) Firmanın, doğal çiçek soğanı üretimi, değerlendirilmesi ve pazarlanması konularında ihtisaslaşmış en az bir teknik personel istihdam etmesi gerekmektedir.
16- Bitki Koruma Ürünlerinde Kalite Kontrol Analizlerini Yapacak Özel Laboratuvarlar
Yönetmelik Adı: Bitki Koruma Ürünlerinde Kalite Kontrol Analizlerini Yapacak Özel Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik (R.G. Tarihi: 23/09/2002, sayı: 24885)
[Madde-11] Bitki Koruma Ürünlerinde Kalite Kontrol Analizlerini Yapacak Özel Laboratuarlarda bir sorumlu yönetici, her bölümde bir bölüm sorumlusu ve yeterli sayıda laboratuar teknik personeli ile yardımcı personel istihdamı zorunludur.
17- Kan Ürünleri Üreten veya İthal Eden İşletmeler
Yönetmelik Adı: Kan Ürünlerinin Ruhsatlandırılmasına Dair Yönetmelik
(R.G. Tarihi:  20/05/2002 sayı: 24760)
[Madde- ] Kan ürünleri üretmek veya ithal etmek isteyen gerçek veya tüzel kişiler ruhsat almak zorundadır. Kan ürünleri için ruhsat almak isteyen kişiler: Tıp doktoru veya eczacı veyahut biyoloji bilim dallarında meslek mensubu istihdam etmek zorundadır.
18- Genetik Hastalıklar Tanı Merkezleri
Yönetmelik Adı: Genetik Hastalıklar Tanı Merkezleri Yönetmeliği
(R.G. Tarihi: 10/06/1998 Sayı: 23368)
[Madde -14] a) Mesul Müdür: Genetik Uzmanı veya pratisyen hekim
b) Genetik Tanı Merkezi Sorumlusu: Klinik Genetik, Tıbbi Genetik, Tıbbi Biyoloji ve Genetik dallarında uzman veya bilim doktoru unvanını almış bir tabib olması gerekir.
Bu konularda uzmanlık veya bilim doktoru ünvanı olmayan, ancak bu Yönetmeliğin yayımlandığı tarihte yurtiçi ve yurtdışında bu konularda çalışmaların yapıldığı bir merkezde beş yıl veya daha fazla bir süre çalışan ve yaptıkları çalışmaları ve yayınlarını belgeleyen ve belgeleri Komisyonca onaylanmış kişiler Genetik Tanı Merkezi sorumlusu olarak görevlendirilebilir.
c) Moleküler çalışmalar yapılacaksa, yurtiçi veya yurtdışında Moleküler Genetik konusunda çalışmaların yapıldığı bir merkezde bu konularda en az altı aylık uygulamalı bir eğitim programını tamamlamış ve bu çalışmalara dair uygulama ve müfredat programını da ihtiva eden belgeyi haiz tıbbi biyoloji ve genetik uzman veya genetik uzmanı veya doktorası olan bu belgeleri Komisyonca onaylanmış bir eleman,

d) Biyokimya laboratuvarı olacak ise yurtiçi ve yurtdışında Biyokimyasal Genetik konusunda çalışmaların yapıldığı bir merkezde bu konularda en az 6 aylık uygulamalı bir eğitim programını tamamlamış ve bu çalışmalara dair uygulama ve müfredat programını da ihtiva eden belgeyi haiz Biyokimya ve Klinik Biyokimya uzmanı veya doktorası olan ve bu belgeleri Komisyonca onaylanmış bir eleman, 
19- Kaplıca İşletmeleri
Yönetmelik Adı: Kaplıcalar Yönetmeliği
(R.G. Tarihi: 09/12/2004 sayı: 25665)
[Madde- 15] Kaplıca tesislerinde; İşletmecinin devamlı olarak işinin devamlı surette bulunmasına imkan olmayan hallerde mesul müdür marifetiyle işin yürütülmesi mümkündür.  Mesul Müdür; sağlık eğitimi görmüş yüksekokul mezunundan olur.
20- Embriyo ve Sperma Üretim Merkezleri
Yönetmelik Adı: Embriyo ve Sperma Üretim Merkezlerinin Kuruluş, Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik (R.G. Tarihi: 24/11/2001, sayı 24593)
[Madde- 4] Embriyo ve sperma üretimi yapmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulacak olan embriyo ve sperma üretim merkezleri; Çift tırnaklı, tek tırnaklı ve diğer memeli hayvanların embriyo ve sperma üretimini yapan üretim merkezlerinin yönetim ve işletmesinden sorumlu olarak veteriner hekim; kanatlı ve suda yaşayan hayvanlar ile ipek böceği ve arı embriyo ve sperma üretimini yapan üretim merkezlerinde ise bu konularda eğitim almış yüksekokul ve fakülte mezunlarının istihdamı zorunludur.
21- Kordon Kanı Bankaları
Yönetmelik Adı: Kordon Kanı Bankacılığı Yönetmeliği
(R.G. Tarihi: 5 Temmuz 2005, Sayı : 25866)
[Madde- 12] Banka ekibi: Banka ekibi, kök hücre işleme, ayrıştırma, dondurulması konularında eğitim görmüş sertifikalı bir hekim ile ikinci bir eleman olarak yine sertifikalı bir laboratuar teknisyeninden oluşur. Bankanın kapasitesi oranında bu sayı artırılır.
22- Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri 
Yönetmelik Adı:  Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri  Hakkında Yönetmelik  (R. G. Tarih: 06.03.2010 sayı: 27513)
[Madde- 14] (1) Merkezlerde, aşağıda sayılan ve niteliği belirtilen asgari sayıdaki personel bulunur.
c) ÜYTE laboratuvarı sorumlusu; 1) Yurt içinde Bakanlık tarafından belirlenen eğitim merkezlerinde veya yurt dışında üreme tıbbı, infertilite ve yardımla üreme teknikleri konusunda en az altı ay süre uygulamalı bir eğitim görmüş tabipler,
2) Lisansüstü eğitim görerek yüksek lisans ya da doktora tezini üreme tıbbı, infertilite ve yardımla üreme teknikleri alanında yapmış olan tabip, veteriner, biyolog, eczacı, hemşire gibi sağlık personelleri,
e) Diğer personel: Asgari bir hemşire, bir biyolog veya laboratuvar teknisyeni, bir sekreter, bir hasta kabul görevlisi ve yeterli sayıda temizlik ve güvenlik görevlisi.
23- Kan ve Kan Ürünleri Merkezleri
Yönetmelik Adı: Kan ve Kan Ürünleri Yönetmeliği
(R. G. Tarihi: 25.11.1983, Sayı: 18232)
[Madde- 12] Kan Merkezlerinde aşağıda sayılan personelin bulunması zorunludur.
A tipi kan merkezlerinde Müdür: Kan Transfüzyonu alanında en az bir yıl tecrübesi bulunan hekim veya uzman hekim, Laboratuvar uzmanı: Kan transfüzyonu serolojisinde en az bir yıl tecrübesi bulunan uzman hekim, Gezici Ekip Hekim: Kan Transfüzyonu konusunda eğitilmiş yeterli sayıda hekim veya uzman hekim, Diğer Personel: Hekim nezaretinde merkezde veya gezici ekipte kan alınmasında görevlendirilecek yeterli sayıda yardımcı sağlık personeli ve Sağlık personelidir.
24- Kan Hizmet Birimlerinde Görev Yapacak Sağlık Personelinin Eğitimi ve Sertifikalandırılmasına Dair Tebliğ
Yönetmelik Adı: Kan Hizmetlerinde Görev Yapacak Sağlık Personelinin Eğitimi ve Sertifikalandırılmasına Dair Tebliğ
(R.G. Tarihi:31.12.2009, sayı: 27449)
[Madde- 9] Bünyesinde kan hizmet birimi bulunan; Bakanlığa, üniversitelere, Türk Silahlı Kuvvetlerine, Türkiye Kızılay Derneğine ve özel sektöre ait sağlık kurum ve kuruluşlarında tabip, biyolog, hemşire, ilgili mevzuatınca hemşirelik yetkisine haiz ebeler, sağlık memuru (toplum sağlığı bölümü mezunu), laboratuar teknikeri ve teknisyeni unvanlarında görev yapan sağlık personeli, görev yaptıkları kurum amirinin uygun görüşü ve bağlı bulundukları il sağlık müdürlükleri aracılığıyla kan bankacılığı ve transfüzyonu tıbbı sertifikasyon eğitimine müracaat ederler.
25- Adli Tıp Kurumu Kanunu
Kanun Adı: Adli Tıp Kurumu Kanunu
(R.G. Tarihi: 20/4/1982  Sayı : 17670) Kanun Numarası: 2659
(Değişik: 19/2/2003- 4810/22 md.) Adlî Tıp Kurumu 1. Hukuk Müşaviri, hukuk müşavirleri, adlî tıp ihtisas dairesi başkanları, adlî tıp grup başkanları, adlî tıp şube müdürleri, şube müdürleri, adlî tıp uzmanları, uzmanlar, trafik uzmanları, sosyal hizmet uzmanları, raportörler, mühendisler, kimyagerler, fizikçiler, programcılar, psikologlar, pedagoglar, antropologlar, astronomlar, asistanlar, eczacılar, biyologlar, diş hekimleri, balistik, adlî belge inceleme ve silah muayene uzmanları, Adlî Tıp Kurumu Başkanının teklifi üzerine Adalet Bakanlığınca atanırlar.
26- Sağlık Bakanlığı Bünyesinde Biyolog olarak
Kanun Adı: Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli  Sağlık Personeli Çalıştırılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde  Kararnamelerde Değişiklik Yapılması hakkında Kanun
(R.G. Tarihi: Tarih : 24/7/2003  Sayı : 25178)
 Kanun Numarası: 4924
[Madde- 1] Sözleşmeli personel istihdam edilecek hizmet birimleri; Başbakanlık Doğu ve Güneydoğu Eylem Planı, Devlet Planlama Teşkilâtı tarafından yayınlanmış en son ilçe bazındaki sosyoekonomik gelişmişlik kriterleri, ilçelerin sağlık göstergeleri ile coğrafi konumları dikkate alınarak, Sağlık Bakanlığının teklifi üzerine yılda bir kez Bakanlar Kurulu kararı ile tespit edilir. Dağıtımı yapılacak pozisyon sayısı 22000'i geçemez. Şehir merkezlerinde kullanılacak toplam pozisyon sayısı, bu rakamın azami % 5'idir. Ekli (2) sayılı cetveldeki taban oranlarını yarısına kadar indirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. İstihdam edilecek sözleşmeli personel unvanları ve bunlarda aranılacak nitelikler ekli (1) sayılı cetvelde gösterilmiştir.
(1) SAYILI CETVEL
SÖZLEŞMELİ PERSONEL POZİSYON UNVANLARI VE BU POZİSYONLARDA
İSTİHDAM EDİLECEKLERDE ARANACAK NİTELİKLER
UNVANI  NİTELİĞİ
Uzman Tabip Tıpta Uzmanlık Tüzüğüne göre uzman olanlar
Tabip Tıp fakültesi mezunu
Diş Tabibi Diş hekimliği fakültesi mezunu
Eczacı Eczacılık fakültesi mezunu
Veteriner Veteriner fakültesi mezunu
Biyolog Fen-edebiyat fakültesi biyoloji bölümü mezunu
27- Kan ve Kan Ürünleri Yönetmeliği
Yönetmelik Adı: Kan ve Kan Ürünleri Yönetmeliği
(R.G. Tarihi:04.12.2008 Sayısı: 27074)
[Madde- 13] Hizmet birimi faaliyet alanı kapsamında kan ve kan bileşenlerinin toplanması, test edilmesi, işlenmesi, depolanması, dağıtılması, kayıtların tutulması ve değerlendirilmesi konularında doğrudan görev alan yeterli sayıda uygun eğitim almış, deneyimli personel bulundurur.
28- Çevre Yönetim Birimi Kurması Gereken İşyerleri ve Çevre Danışmanlık Firmaları
Yönetmelik Adı: Çevre Denetimi Yönetmeliği
(R.G. Tarihi: 21/11/2008 sayı: 27061)
[Madde- 8] Çevre Yönetim Biriminde görev alacak Çevre Görevlisi Tesis ve faaliyetlerde, tesis veya faaliyetlerin çevre yönetim birimlerinde veya yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarında çalışacak çevre görevlisi en az dört yıllık yüksek öğretim kurumlarının mühendislik, fizik, kimya veya biyoloji bölümlerinden mezun olması gerekmektedir.
29- ÇED Danışmanlık Büroları
Yönetmelik Adı: Çevre Etki Değerlendirme Yönetmeliği
(R.G. Tarihi: 15 Aralık 2009,  Sayı: 27433)
[Madde- 5] ÇED Yeterlik belgesi almak isteyen kurum/kuruluşların aşağıdaki şartları sağlamaları zorunludur:
1) Mühendislik veya mimarlık fakülteleri mezunları,
2) Fakülte, akademi veya dört yıllık yüksek okul veya fen-edebiyat fakültelerinin; fizik, kimya, matematik, istatistik, biyoloji bölümleri ile ziraat, peyzaj mimarlığı, jeoloji, hidrojeoloji, zooloji lisans veya mühendislik mezunları,
30- Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Madelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale Görevi Verilebilecek Şirket/Kurum/Kuruluşlar
Yönetmelik Adı: Deniz Çevresinin Petrol ve diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil durumlarda Müdahale Görevi Verilebilecek Şirket/Kurum/Kuruluşların Seçimine İlişkin Tebliğ
(R.G. Tarihi: 30 Ekim 2009 Sayı : 27391) (Tebliğ no: 2009/4)
[Madde- 7] Petrol ve diğer zararlı madde kirliliğine müdahale yetki belgesi almak isteyen şirket/kurum/kuruluşların aşağıdaki şartları sağlamaları zorunludur:
a) Türkiye’de kurulmuş olmak ve merkezi Türkiye’de bulunmak.
b) Kamu veya özel sektörde çevre kirliliği ve/veya deniz çevresinin petrol ve diğer zararlı maddelerden kaynaklanan deniz kirliliği ile ilgili olarak en az iki yıl çalışmış ve en az lisans derecesine sahip bir çevre mühendisi, bir kimya mühendisi ve iki deniz biyoloğu istihdam etmek.
31- Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü
Yönetmelik Adı: Çevre ve Orman Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
(R.G. Tarihi: (22/5/2005 tarihli ve 25822 sayılı Değişik: 23 Kasım 2009, Sayı : 27415)
1) Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüklerindeki Şube Müdürlüğü kadrolarına atanabilmek için; yükseköğretim kurumlarının Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği, Balıkçılık Teknoloji Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Biyoloji, Veteriner Hekimlik, Şehir Plancılığı, Peyzaj Mimarlığı, Mimarlık, Jeoloji ve Jeomorfoloji bölümlerinin birisinden mezun olmak,
2) Çevre Yönetimi Şube Müdürlüklerindeki Şube Müdürlüğü kadrolarına atanabilmek için; yükseköğretim kurumlarının Çevre, Kimya, Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, Ziraat, İnşaat, Jeoloji, Hidrojeoloji, Gıda, Fizik, Makine, Endüstri Mühendisliği bölümleri ve Fizik, Kimya, Biyoloji, Şehir Planlama, Peyzaj ve Mimarlık bölümlerinin birisinden mezun olmak,
3) Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Şube Müdürlüklerindeki Şube Müdürlüğü kadrolarına atanabilmek için; yükseköğretim kurumlarının Mühendislik Fakülteleri, Mimarlık Fakülteleri, Veterinerlik Fakültelerinden mezun olmak veya Fen Fakülteleri ile Fen Edebiyat Fakültelerinin Biyoloji, Fizik, Matematik veya Kimya bölümlerinin birisinden mezun olmak,
32- Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliği
Yönetmelik Adı: Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliği
[R. G. Tarihi: (Değişik 14.07.2004-25522  R.G.- 27.04.2007-26505]
[Madde – 8] Su Ürünleri Halleri ve [Madde 19] Su Ürünleri Toptan Satış Merkezleri’nde Sorumlu müdür olarak yönetmeliğin 4. Maddesindeki tanıma göre Biyologlar görev alabilmektedir.
[Madde 4] k) Sorumlu Yönetici: Su ürünleri, gıda ve veterinerlik konularının herhangi birinde en az dört yıllık yüksek öğrenim veren fakültelerle, bu konularda eğitim veren fakültelerin ilgili bölümlerinden mezun olmuş ve bu Yönetmelik kapsamındaki teknik, hijyen ve sağlık konularında görev yapacak kişilerdir.]
33- Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği
Yönetmelik Adı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği
Resmi Gazete Tarihi: [(29.06.2004- 25507 R.G.) Değişik 15.10.2005 R.G]
[Madde– 20] (Değişik a) bendi: 15.10.2005 R.G) Su ürünleri yetiştiricilik tesislerinde, üretim kapasitelerine göre, su ürünleri konusunda eğitim veren en az dört yıllık fakülte mezunu veya su ürünleri konusunda kamuda en az 5 (beş) yıl çalışmış olanlar, durumlarını belgelemek şartı ile teknik personel olarak istihdam edilirler.
34- Ticari Kalite Denetim Yeterlik Belgesi Verilmesinde Uygulanacak Esaslara İlişkin Tebliğ
Yönetmelik Adı: Ticari Kalite Denetim Yeterlik Belgesi Verilmesinde Uygulanacak Esaslara İlişkin Tebliğ
(R.G. Tarihi: 6 Haziran 2009, Sayı : 27250)
[Madde-7] İmalatçı-ihracatçılar; dört yıllık yükseköğretim lisans programını tamamlamış olan ve Bölge Müdürlüğünce verilen eğitim sonrası yapılan sınav sonucu, ürünleri ilgili standartlarına göre denetleyebilmesine imkan sağlayan Sorumlu Denetçi Belgesi’ni (Ek 2) almaya hak kazanmış sorumlu denetçi çalıştırmak zorundadır. İlgili standardında, kimyasal ve fiziksel analiz gerektiren ürünler için firmaların, laboratuvar elemanı (ürünün özelliğine göre gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, veteriner veya biyolog) istihdam etmesi gerekir. Bu laboratuvar elemanı şartları uygun olması halinde sorumlu denetçi olarak da görev yapabilir.

35- Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu
Yönetmelik Adı: Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu
(R.G. Tarihi: 11/06/2010 Sayı: 27610)
Kanun Numarası: 5996
Bu kanunla 01/01/2011 tarihinden itibaren Gıda işletmelerinde bazı yönetmelikler değişecek. Ve biyologlar mesul müdür olamayacak.
36- Zeytinyağı Lisanslı Depoları
Yönetmelik Adı: Zeytinyağı Lisanslı Depo Yönetmeliği (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı)
(R.G. Tarihi: 04/12/2010 Sayı: 27775)
[Madde - 15] – (1) Bakanlıkça depoculuk lisansı verilebilmesi için aşağıdaki şartlar aranır.
a) 16 ncı maddede öngörülen süre içinde, bir başvuru dilekçesi veya formuyla faaliyet izni başvurusunun yapılmış olması,
ı) Lisanslı depo işletmelerinin faaliyet ve ihtiyaçlarına uygun olarak yeterli sayıda ziraat mühendisi, gıda mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, biyolog veya tarım ürünlerinin muhafazası ya da depolanması konusunda lisans veya ön lisans yapmış ya da depolama, gıda, laboratuvar ve kimya konularındaki liselerden diploma almış veya Bakanlıkça kabul edilen ilgili kamu veya özel kuruluşlarca düzenlenen kursa, belli bir sertifika programına veya eğitime tabi tutularak, lisanslı depo işletmesinin iş ve faaliyetlerine ilişkin bir sertifikaya hak kazanmış lisanslı personel, teknik personel veya diğer idari ve yardımcı personel istihdamının sağlanması.

37-  Havuz Suyu Ölçüm ve Analizlerini Yapacak Yetkili Laboratuarlar
Yönetmelik Adı: Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelik         
(R.G. Tarihi: 06.03.2011 tarih,  Sayı: 27866)
 [Madde – 7] En az iki kimya, çevre, su ürünleri mühendisi veya kimyager ile iki biyolog veya mikrobiyoloji uzmanının tam zamanlı istihdam edilmeleri,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder